Tannpuss i barnehagen er grei skuring
I Bambini Montessoribarnehage på Hamar pusser 64 barn tennene etter formiddagsmaten hver dag. Tannbørstene står på rekke og rad, og rutinen er like godt innarbeidet og naturlig som det med å vaske hendene før måltidet. – Det er ikke noe problem for barnehagepersonale å gjennomføre daglig tannpuss, sier styrer og eier av barnehagen, Eva Malman.
Vi tenkte vi skulle intervjue barna, og få noen rare, morsomme barneting på trykk. Men den gikk ikke. De er veldig godt orientert om hvorfor man driver med tannpuss, og sier bare kjedelige ting om at de ikke vil at tennene skal råtne, for da kan de miste dem. Sant nok.
Men Emilie er grei. Hun inviterer oss hjem til seg, for hun har fødselsdag den dagen og blir fire år. Hvis vi blir med skal vi få kake.
– Vi prøver å redusere kakespisingen i barnehagen, det blir mye når det er 64 bursdager som skal feires i året. Hos oss lager vi gjerne et smørbrødfat, pyntet av og for barna. Dessuten har alle med en frukt hver dag, og der er foreldrene flinke til å være fantasifulle. Vi samler all frukten og serverer den på et felles fat til alle, forteller Malman, som sier at barna har greie foreldre som gir dem sunne, gode matpakker.
En gang hver fjortende dag baker de brød, og en gang hver annen uke lager de varm mat i barnehagen. Men aldri pizza, bare fisk og grønnsaker, også pasta da, i tre varianter. Dessuten er barnehagen youghurtfri. De drikker aldri saft, bare melk og vann. Vanndispenseren i barnas høyde er populær.
– Hvor lenge har dere drevet med tannpuss?
– I to år. Det står i vedtektene og i årsplanen vår. Det er ikke noe vi diskuterer. Vi er opptatt av å selvstendiggjøre barna, og de store, på over tre år, pusser selv, mens de fra null til tre får hjelp.
Eva Malman valgte å skrive særoppgave om tannpuss i barnehagen da hun nylig tok sin videreutdanning i Montessoripedagogikk, fordi hun synes det representerer et godt eksempel på hvordan ting kan tilrettelegges for barn i alle aldre, og lett illustrerer grunnprinsippene i pedagogikken.
– Alle barnehager kan med enkle midler lett gjennomføre tannpuss. Vi har en treplanke som vi har boret hull i, og nedi der har vi satt enkle tannglass i plast med navn på. I hvert glass står tannbørsten, også den med navn på. Det er foreldrene som kjøper tannbørstene, og de skal være av den enkle sorten, ingen fancy modeller er tillatt. Dette er ikke noe vi gjør for å avlaste eller frata foreldrene ansvar, slik enkelte hevder. Tannpussen her er et naturlig supplement til det som foregår hjemme. Jeg synes det er riktig at vi også er med på å etablere gode vaner, avslutter Eva Malman.